| Magdalena Górecka
Chlorella – zielone cudo
Długimi krokami zbliża się pora roku przez większości z nas tak wyczekiwana – WIOSNA !:) Każdy z nas przygotowuje w sposób szczególny swoje ciało – wzmożony ruch można zauważyć na siłowniach i w klubach fitness. Warto również zadbać o swoje ciało i zdrowie od środka, i w ramach wiosennych przygotowań oczyścić swój organizm. Pomocne są w tym – “zielone cuda” 🙂 Chlorella, spirulina, zielony jęczmień… O cudownych właściwościach chlorelli dziś kilka słów 🙂
Chlorella to jeden z najsilniejszych odtruwających środków spożywczych. Co prawda, nie zawiera tyle samo białka i beta karotenu, co spirulina, ale za to zdecydowanie więcej chlorofilu i dwukrotnie więcej kwasów nukleinowych (co daje pozytywny wpływ w regeneracji i gojeniu się uszkodzonych tkanek).
Korzyści wynikające ze stosowania chlorelli:
- skutecznie odtruwa organizm z toksyn (ołów, rtęć, kadm, arsen, pestycydy, insektycydy)
- wspomaga odporność organizmu
- wspomaga gojenie się ran
- skuteczna w zapaleniu trzustki, ropotoku (krwawienie z dziąseł i ruszające się zęby) a także w zespole napięcia przedmiesiączkowego
- zapobiega skutkom nadmiernego spożycia alkoholu
- pomocna w zatruciach jelitowych, zaparciach i infekcjach wirusowych
i choć jej smak nie należy do ulubionych warto dorzucić łyżeczkę tego cuda do koktajlu i cieszyć się zdrowiem 🙂
Przepis na koktajl z dodatkiem chlorelli:
garść roszponki (lub innej zieleniny ;))
2 pałki selera naciowego
1 łyżeczka chlorelli, sok z 1 cytryny
1 kiwi
1 banan
Mimo że kolor i smak przyprawia niektórych o mdłości – warto spróbować na rzecz pozytywnych właściwości dla naszego organizmu 🙂 Polecam – zwłaszcza przy regularnym stosowaniu – sprawi, że będziecie się czuć “lekko” 🙂
Chcesz dostawać na swojego maila więcej takich ciekawostek i informacji o aktywności fizycznej, zdrowiu i dietetyce? Zapisz się na newsletter i otrzymaj darmowego e-booka!
Udostępnij: