| Magdalena Górecka
Co to jest miechunka jadalna?
Ta egzotyczna roślina, zwana złotą jagodą, wiśnią peruwiańską lub rodzynkiem brazylijskim, ma bogate wartości odżywcze i zdrowotne, które docenili już starożytni Inkowie. Więc czas się z nią zaprzyjaźnić! Malutki otoczony papierowym lampionem owoc miechunki jest skarbnicą witamin i składników mineralnych, m.in. A, C, witamin z grupy B oraz wapnia i fosforu.
Należy do tej samej rodziny rodziny warzyw psiankowatych co bakłażan, pomidor i papryka. Owoc miechunki jest barwy blado pomarańczowej i zawiera jadalne pestki.
Jak działa miechunka jadalna?
W medycynie ludowej miechunka stosowana była jako środek moczopędny, przeciwzapalny i przeciwreumatyczny, jej pestkom przypisuje się działanie oczyszczające i polecane są w przypadku problemów z trawieniem i zaparciami.
Miechunka w smaku przypomina agrest, niektórzy ludzie mówią, że połączenie pomidora i pomarańczy.
Ten mały owoc ma całkiem imponujące wartości odżywcze w 100 g: wartość energetyczna – 53 kcal, tłuszcz – 0,70 g, białko ogółem – 1,9 g i węglowodany – 11,20 g. Suszona miechunka w 100 g zawiera średnio 343 kcal, 79 g węglowodanów, 6 g białka i 1 g tłuszczu.
Jakie witaminy i minerały zawiera miechunka jadalna?
wg USDA National Nutrient Database for Standard Reference na 100g miechunki przypadają:
WITAMINY
– ryboflawina (wit. B2) – 0,040 mg
– tiamina (wit. B1) – 0,110 mg
– niacyna (wit. B3) – 2,800 mg – witaminy z grupy B zwiększają odporność na stres, poprawiają sprawność intelektualną, poprawiają nastrój i są odpowiedzialne za dobrostan psychiczny
– witamina C – 11,10 mg – wspomaga układ odpornościowy i krwionośny (uszczelnia naczynia krwionośne, zmniejsza ryzyko miażdżycy, obniża ciśnienie) oraz wzmacnia stawy i kości; kwas askorbinowy neutralizuje wolne rodniki uszkadzające komórki skóry i odpowiadające za procesy starzenia się
– witamina A – 720 IU – również wzmacnia układ odpornościowy i wpływa na prawidłowy stan skóry. Ponadto odgrywa bardzo ważną rolę w w procesie tworzenia rodopsyny – barwnika obecnego w pręcikach siatkówki oka, który daje możliwość widzenia po zmroku i przy słabym oświetleniu
MINERAŁY
Żelazo – 1 mg
Wapń – 9 mg
Fosfor – 40 mg – współuczestniczą w mineralizacji kości i zębów
Miechunka jest świetnym dodatkiem do potraw, deserów, zdrową alternatywą dla niezdrowych przekąsek, ale przede wszystkim super materiałem na zimowe przetwory: dżemów, konfitur, galaretek itp., coraz bardziej również popularne nalewki.
Ciekawostki o dietetyce, zdrowiu i aktywności fizycznej wprost na Twojego maila!
Chcesz dostawać na swojego maila więcej takich ciekawostek i informacji o aktywności fizycznej, zdrowiu i dietetyce? Zapisz się na newsletter i otrzymaj darmowego e-booka!
Udostępnij: