| Magdalena Górecka

Dziś dokładamy kolejny element zdrowej i racjonalnej diety, to świadome czytanie etykiet produktów, które kupujemy.
Bywa to bardzo pracochłonne, zwłaszcza gdy robimy duże zakupy, ale gwarantuje że w przyszłości zaprocentuję szerokim omijaniem wizyt u lekarza.
Poniżej kilka zasad czytania etykiet:
- Patrz na właściwą nazwę produktu (czasem masło może okazać się masmixem, a jogurt naturalny może dalece odbiegać od naturalności),
- Uważaj na tzw. produkty o „szczególnych właściwościach” np. olej bez cholesterolu,
- Uważaj na sformułowanie związane z terminem przydatności do spożycia:
a) spożyć do…- spożycie po tej dacie grozi zatruciem
b) najlepiej spożyć przed…- po upływie tego terminu produkt może stracić na zapachu, smaku i kolorze
4. Patrz na listę składników – im krótsza, tym produkt mniej przetworzony.
5. Zwracaj uwagę na kolejność składników – układane są od największej do najmniejszej zawartości w produkcie.
6. Wystrzegaj się tych produktów, które zawierają w swoim składzie cukier na pierwszym miejscu !!
7. Unikaj produktów przypominających lekcje chemii w liceum. Im mniej „e” składników tym lepiej, a najlepiej jakby nie było ich w ogóle! 🙂
8. Zawsze porównuj skład podobnych produktów!
Żyj zdrowo – wybieraj świadomie! 🙂
Źródło: „W dżungli zdrowia” B. Pawlikowska
Chcesz dostawać na swojego maila więcej takich ciekawostek i informacji o aktywności fizycznej, zdrowiu i dietetyce? Zapisz się na newsletter i otrzymaj darmowego e-booka!
Udostępnij: