| Magdalena Górecka

burak polskie superfood zdrowe odżywianie żywienie fit źródło witamin

Dlaczego warto jeść buraki?

Dobre, bo polskie, dobre, bo zdrowe 🙂 Jest wiele pokarmów, które niekoniecznie wspierają zdrowie, ale są i takie które mu bardzo służą. Należą do nich właśnie buraki, polubcie je koniecznie! 🙂 Poniżej kilka słów o ich dobroczynnych właściwościach 🙂 Dlaczego warto jeść buraki?

Właściwości buraków:

– doskonale oczyszczają organizm z toksyn, przyspieszają przemianę materii i pomagają przy zaparciach;

– są nieocenionym źródłem witamin C, B3, B6, błonnika, beta-karotenu, potasu, magnezu, wapnia, cynku i żelaza;

– poprawiają krążenie i mają dobroczynny wpływ na ciśnienie krwi;

-zwiększają wydolność organizmu oraz pomagają w szybkiej jego regeneracji po dużym wysiłku poprzez ich dobry wpływ na doprowadzenie tlenu do mięśni;

– pomagają zwalczać stany zapalne i chronią komórki ciała przed szkodliwym działaniem czynników środowiskowych;

– według niektórych badań mogą zmniejszać ryzyko zapadania na raka.

Szczególnie polecaną formą spożywania tego warzywa jest świeżo wyciśnięty sok. A Wy, jak lubicie jeść buraki?

Ciekawostki wprost na Twoją skrzynkę mailową

Chcesz dostawać na swojego maila więcej takich ciekawostek i informacji o aktywności fizycznej, zdrowiu i dietetyce? Zapisz się na newsletter i otrzymaj darmowego e-booka!

Dlaczego warto szkolić się w Efib?

Posiadamy wyspecjalizowaną ofertę edukacyjną, która obejmuje również: warsztaty pracy ze stopątrening funkcjonalny czy kurs instruktorów jogi. Nasze wieloletnie doświadczenie umożliwia nam dostosowanie programów kursów i szkoleń do obecnych wysokich standardów. Zapraszamy do kontaktu!

Odwiedź również nasz Gabinet Terapii Ruchem. Skorzystaj z personalnych treningów motorycznych lub personalnych treningów medycznych – przywróć sprawność, zwiększ elastyczność, podnieś swoje sportowe wyniki i osiągaj swoje cele szybciej. Sport bez kontuzji jest możliwy.

Zobacz na filmie fragmenty naszych kursów:


Udostępnij:

OPINIE O SZKOLENIACH

Współpracujemy