| Magdalena Górecka
Superfoods dostępne w Polsce
Co to jest superfoods?
Superfoods to bogata w składniki odżywcze żywność – najważniejszą jej cechą jest to, że jest dostępna w naturalnej, nieprzetworzonej postaci i posiada nadzwyczajne dobroczynne właściwości na organizm człowieka. Superfood kojarzymy z zagranicznymi produktami, często trudno dostępnymi. Nic bardziej mylnego!
Na polskim podwórku znajdziemy mnóstwo łatwo dostępnych przykładów “super żywności”!
- Brokuły, jarmuż i szpinak – ponieważ obniżają ryzyko nowotworów;
- Buraki – pisaliśmy o ich właściwościach szerzej już wcześniej (mają właściwości przeciwzapalne, ponieważ zawierają dużo kwasu foliowego, betainy i manganu. Buraki są uznane w profilaktyce różnych rodzajów nowotworów np. jelita grubego);
- Dynia – to warzywo zawiera mnóstwo składników wzmacniających odporność i działających antynowotworowo. Jest bogata w witaminy A oraz E, błonnik, magnez, potas oraz cynk. Jedząc dynię przyswajamy kartenoidy, które pozytywnie wpływają na zdrowie naszych oczu.
- Czosnek i warzywa cebulowe – uodparniają i usuwają toksyny z organizmu;
- Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy, propolis – posiadają silne właściwości antybakteryjne, wspierają pomagają w powrocie do zdrowia, przeciwdziałają procesom starzenia;
- Orzechy włoskie – doskonałe źródło błonnika, magnezu, witamin z grupy B i E (antyoksydanty) oraz kwasów omega;
- Przyprawy (np. goździki, imbir, oregano, pieprz cayenne,, szałwia, ziele angielskie). Przede wszystkim mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Są bogate w odmładzające antyoksydanty oraz chronią przed chorobami serca i nowotworami. Ostry pieprz (np. cayenne) zawiera kapsaicynę, która wspomaga przemianę materii;
- Soja i inne nasiona roślin strączkowych – stanowią doskonałe źródło wartościowych białek roślinnych, są przydatne w profilaktyce otyłości i cukrzycy;
- Sok z brzozy – wraca jako nowość, a był napojem naszych przodków. Obfituje w mikroelementy (zwłaszcza elektrolity potasu i wapnia) i witaminę C;
- Sok z rokitnika – obfituje w łatwo przyswajalną witaminę C – nawet gdy jest pasteryzowany, podnosi odporność oraz łagodzi skutki stresu;
- Żurawina – ma wlaściwości podobne do jagód Goji, jest bogatym źródłem witaminy A i C oraz błonnika, a także antyoksydantów stosuje się ją często w profilaktyce zapalenia dróg moczowych.
- Siemię lniane – jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wapnia. Zawiera dużo błonnika, dobroczynnie wpływa na pracę jelit, przeciwdziała nowotworom, chorobom serca i stanom zapalnym. Nasiona lnu obniżają poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2.
- Kasza jaglana – “królowa kasz” to bogate źródło beta-karotenu, witamin z grupy B, żelaza, wapnia i fosforu. Dostarcza dużo białka oraz węglowodanów złożonych, a jednocześnie nie zawiera glutenu. Doskonale pasuje zarówno do przyrządzania dań na słodko, jak i na wytrawnie.
Ciekawostki wprost na Twoją skrzynkę mailową
Chcesz dostawać na swojego maila więcej takich ciekawostek i informacji o aktywności fizycznej, zdrowiu i dietetyce? Zapisz się na newsletter i otrzymaj darmowego e-booka!
Dlaczego warto szkolić się w Efib?
Posiadamy wyspecjalizowaną ofertę edukacyjną, która obejmuje również: warsztaty pracy ze stopą, trening funkcjonalny czy kurs instruktorów jogi. Nasze wieloletnie doświadczenie umożliwia nam dostosowanie programów kursów i szkoleń do obecnych wysokich standardów. Zapraszamy do kontaktu!
Odwiedź również nasz Gabinet Terapii Ruchem. Skorzystaj z personalnych treningów motorycznych lub personalnych treningów medycznych – przywróć sprawność, zwiększ elastyczność, podnieś swoje sportowe wyniki i osiągaj swoje cele szybciej. Sport bez kontuzji jest możliwy.
Zobacz na filmie fragmenty naszych kursów:
Udostępnij: